Räntejakten vid nya lån

Det är ganska hetsigt om räntejakten när man är i behov av att se över sina lån och kanske skaffa nya lån pga nån större utgift typ renovering eller bilköp.

Nästan varje dag så läser man om räntan i dagstidningarna, kommer den stiga? Kan man förhandla den? Hur får man egentligen den lägsta bolåneräntan?

Självklart är räntan extremt viktig att titta på och det kan vara svårt att veta om det erbjudande man får är bra eller dåligt då det oftast (vid bostadslån) är ens ”egna personliga bankkontakt” som står för att sälja på en lånet.

Det kan vara bra att höra sig för hos fler banker då när det gäller bostadslån, vad erbjuder de andra och vad har de för krav etc. När det gäller privatlån (blancolån) är det lite annorlunda. Här är räntan oftast svår att förhandla, men det betyder inte att olika långivare inte har olika räntor så även här är det värt att leta sig fram och ta sig tid att läsa igenom alla villkor (även fast det kan vara tung och tråkig läsning). Viktigast är att man gör en kalkyl på vad man behöver låna, vad man kommer behöva betala per månad och när man kan beräkna ha betalat tillbaka lånet. De är de viktigaste stegen för att undvika en lånefälla där kostnaderna blir högre än vad man har råd med.